За какво ни е математиката?

math lessons

Ще помислите: „За какво ще ми е потрябвала математиката“. Ами тя ни помага да решаваме ежедневни задачи.

Помислете относително колко пъти през деня се срещате с математика?

Ставате, виждате часовника на стената и в него – цифри. Преглъщайки от сутрешното си питие, искате да включите вашата любима тв програма, вземате дистанционното и пак цифри. Хапвате и решавате да се обадите на приятеля, с когото имате днес среща. Вземате смартфона, който е препълнен с числа – телефонни номера, платки и чипове (А ако я нямаше математиката, дали щеше да има смартфони?). Гледате отново часовника на стената – има малко време. Искате да посетите пазара. Създавате списък на продуктите, които ще купите и изчислявате, колко финанси ще е наложително да имате.

Ще карате днес кола или ще сте с метрото, ще работите с таблет, може да играете на електронни игри и т.н. През целия ден ще Ви се налага многократно да пресмятате и вземате решение за различни по естество задачи по математика без даже да го осъзнавате, тъй като математиката е във всичко и е навсякъде. Математиката е като кислорода. Нашият свят не може да съществува с липса на цифри. Благодарение на нея се подобряват всички технологии и науки. Благодарение на нея имаме телефони, автомобили, компютри и всеки един вид джунджурийки, които ни забавляват или помагат.

Това е мили дечица и възрастни, не харесвате или харесвате – без математиката не е възможно. Харесвайте математика – задачи свързани с време, движение, пари, дати, работа и геометрия и някои други задачи ни готвят за задачите в живота. Дори и да не я обичате, не я зарязвайте напълно.

Някой може да зададе въпрос „как да я науча тази математика когато всичко е толкова сложно?“.

Тренирайте. За да сте добри в даден спорт е нужно да практикувате, подобно е и в математиката. С практика се изграждат пътечки в мозъка (невронни връзки), които умът ни използва. Пресмятайки определен вид задача вие правите пътечка, която утъпквате с всяко едно подобно решение и всеки следващ път би ви било по-лесно.